הבדלים בין גרסאות בדף "חלב נכרי"

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נוספו 2,816 בתים ,  11:01, 15 במאי 2018
אין תקציר עריכה
שורה 65: שורה 65:


==== אבקת מי גבינה ====
==== אבקת מי גבינה ====
מי גבינה הם תמיסה מימית שנפרדת מהחלב בעת תהליך הייצור של גבינות ושל קזאין; החלב מכיל שומנים חלבונים מים סוכר ומינרלים. בעת ייצור הגבינה, גורמים לאחד מחלבוני החלב - הקזאין - להתחבר לגוש אחד ולשקוע לתחתית התמיסה. המים הנותרים במעל לאותו הגוש נקראים "מי גבינה". ישנם שתי דרכים לייצר את ההפרדה בין המים הנקראים "מי גבינה" לבין הגבינה עצמה, המייצרים שני סוגים של מי גבינה - מתוקים וחמוצים:<br />
מי גבינה הם תמיסה מימית שנפרדת מהחלב בעת תהליך הייצור של גבינות ושל קזאין{{הערה|למקור של העניינים המובאים בעניין אבקת מי גבינה, קזאין ולקטוז, בעיקר אלו כימיים, עיין [http://chemcenter.weizmann.ac.il/_Uploads/dbsArticles/1090.pdf כאן] ו[https://www.otzar.org/wotzar/book.aspx?143053 כאן]; החלב מכיל שומנים חלבונים מים סוכר ומינרלים. בעת ייצור הגבינה, גורמים לאחד מחלבוני החלב - הקזאין - להתחבר לגוש אחד ולשקוע לתחתית התמיסה. המים הנותרים במעל לאותו הגוש נקראים "מי גבינה". ישנם שתי דרכים לייצר את ההפרדה בין המים הנקראים "מי גבינה" לבין הגבינה עצמה, המייצרים שני סוגים של מי גבינה - מתוקים וחמוצים:<br />
א. גיבון אנזימטי - מוסיפים לחלב אנזים (מן החי) המכונה "רנט". תהליך זה מבוצע בייצור גבינות קשות ומלוחות (מי הגבינה במקרה הינם מתוקים).<br />
א. גיבון אנזימטי - מוסיפים לחלב אנזים (מן החי) המכונה "רנט". תהליך זה מבוצע בייצור גבינות קשות ומלוחות (מי הגבינה במקרה הינם מתוקים).<br />
ב. גיבון חומצתי - מחמיצים את החלב וחלקיקי הקזאין אינם יכולים להישאר בתמיסה זו ולכן הם שוקעים ונדבקים יחד. זוהי דרך ייצורן של גבינות לבנות וקוטג' (מי הגבינה במקרה זה הינם חמוצים).<br />
ב. גיבון חומצתי - מחמיצים את החלב וחלקיקי הקזאין אינם יכולים להישאר בתמיסה זו ולכן הם שוקעים ונדבקים יחד. זוהי דרך ייצורן של גבינות לבנות וקוטג' (מי הגבינה במקרה זה הינם חמוצים).<br />
שורה 72: שורה 72:
ניתן להוסיף עוד סיבות להתיר אבקת מי גבינה:<br />
ניתן להוסיף עוד סיבות להתיר אבקת מי גבינה:<br />
א. '''ר"ת''' ( עבודה זרה, ל"ה ב' ד"ה 'כחדא') סובר שגבינת נכרים לא נאסרה במניין, וא"כ גבינה עצמה מותרת כשלא נעשתה מאנזים מן החי (או שהוא נעשה בהשגחה). <br />
א. '''ר"ת''' ( עבודה זרה, ל"ה ב' ד"ה 'כחדא') סובר שגבינת נכרים לא נאסרה במניין, וא"כ גבינה עצמה מותרת כשלא נעשתה מאנזים מן החי (או שהוא נעשה בהשגחה). <br />
ב. ניתן לחלק בין גבינות קשות אותן אסרו חז"ל לבין גבינות רכות בהן נחלקו האם חז"ל אסרו.  
ב. ניתן לחלק בין גבינות קשות אותן אסרו חז"ל לבין גבינות רכות (כמו גבינה לבנה וכד') בהן נחלקו האם חז"ל אסרו. דעת '''ערוך השולחן''' (יו"ד קט"ו ט"ז) ו'''חכמת אדם''' (נ"ג, ל"ח) גבינות רכות כלולות בגזירה של גבינת עכו"ם. כך גם פסקו ה'''זבחי צדק''' [http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=32212&st=&pgnum=178&hilite=(יו"ד חלק ב' קט"ו ל"ו)] ו'''דברי דוד''' (חלק ד' י"ט י"ז).
 
ה'''אגרות משה''' (אגרות משה, יו"ד חלק ב' מ"ח) מלמד זכות על המקילים האוכלים גבינות לבנות וקוטג' של גויים אבל למעשה פוסק שגם גבינות אלו כלולות בגזירה. לדברי ספר '''דברי זאב'''{{הערה| הובא בדברי הרב יעקב בורו ב[https://www.otzar.org/wotzar/book.aspx?143053 נתיב החלב א']}} גבינות אלו אינן כלולות בגזירה. אבקת מי גבינה ודאי תחשב לכל היותר כגבינה רכה ולא יהיה בה איסור לדעות המקילות.


==== קזאין ====
הקזאין הוא החלבון העיקרי בחלב, ומהווה כ-%80 מסך חלבוני החלב.
אפשר להפריד את חלבון הקזאין מהחלב בכמה שיטות שחלקן בעיתיות וחלקן לא. אם מפרידים אותו מהחלב ע"י חומצה ואז מייבשים אותו – אז אין לזה דין של גבינה לדעת המתירים בגבינות רכות (הרב וייטמן ב[https://www.otzar.org/wotzar/book.aspx?143053 נתיב החלב א']. אבל אפשר להפריד את הקזאין ע"י אנזים שתפקידו לעשות גבינה אלא שמוציאים אותו לפני שנעשה גבינה קשה בעוד הוא חלבון ומייבשים אותו, ובמקרה זה מדובר ממש בגבינה{{ראה מקור|חלב נכרי}}{{הערה|עיין בתמונה של [https://www.israelbody.org/%D7%A7%D7%96%D7%90%D7%99%D7%9F קזאין]. ניתן לראות שהקזאין נראה כגבינה.}}.


==== לקטוז ====
לקטוז הוא סוכר החלב, והוא נותן את המתיקות של החלב. הלקטוז מופק ממי הגבינה ודינו יהיה דומה למי גבינה [[חלב נכרי#אבקת מי גבינה|(שכתבנו לעיל)]], {{ראה מקור|חלב נכרי}}.




שורה 83: שורה 88:
* חלב טריפות, חלב נכרי וגבינות גויים ב[https://drive.google.com/open?id=1d2GpokuR61E3g_ouFnXzlhYhTpfYXZEH נתיב החלב ג'].
* חלב טריפות, חלב נכרי וגבינות גויים ב[https://drive.google.com/open?id=1d2GpokuR61E3g_ouFnXzlhYhTpfYXZEH נתיב החלב ג'].
* מדיניות הרבנות הראשית במוצרי חלב נוכרי, הרב אליהו בקשי-דורון [http://www.zomet.org.il/?CategoryID=258&ArticleID=274 פורסם בתחומין כ"ג 463].
* מדיניות הרבנות הראשית במוצרי חלב נוכרי, הרב אליהו בקשי-דורון [http://www.zomet.org.il/?CategoryID=258&ArticleID=274 פורסם בתחומין כ"ג 463].
* האם יש איסור אבר מן החי בחלבוני חלב [http://www.zomet.org.il/?CategoryID=258&ArticleID=274 הרב אליהו בקשי-דורון אות ג'].
* חלב, סוגי אבקות חלב שונות, חמאה וגבינת נכרים מתוך [https://www.kosharot.co.il/index2.php?id=41945&lang=HEB אתר כושרות].
* חלב, סוגי אבקות חלב שונות, חמאה וגבינת נכרים מתוך [https://www.kosharot.co.il/index2.php?id=41945&lang=HEB אתר כושרות].
* חלב, אבקות חלב, חמאה וגבינת נכרים מתוך [https://www.kosharot.co.il/index2.php?id=61987&lang=HEB אתר כושרות].
* חלב, אבקות חלב, חמאה וגבינת נכרים מתוך [https://www.kosharot.co.il/index2.php?id=61987&lang=HEB אתר כושרות].
   
   
== הערות שוליים ==
== הערות שוליים ==
48

עריכות

תפריט ניווט