הבדלים בין גרסאות בדף "המלך הקדוש והמלך המשפט"

קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 4: שורה 4:


== הצעת הסוגיה ==
== הצעת הסוגיה ==
ב'''גמרא''' {{ויקיטקסט|ברכות יב ב|ברכות יב ב}} רבה בר חיננא משמו של רב אומר שבעשרת ימי תשובה יש לומר בתפילת העמידה המלך הקדוש במקום [[האל הקדוש]] והמלך המשפט במקום [[מלך אוהב צדקה ומשפט]]. רבי אלעזר חולק ואומר שאם אמר האל הקדוש יצא. הגמרא בהמשך אומרת שרב יוסף סבר כרבי אלעזר ורבה סבר כרב והגמרא מכריעה כדעת רבה.
ב'''גמרא''' {{ויקיטקסט|ברכות יב ב|ברכות יב ב}} רבה בר חיננא סבא משמו של רב אומר שבעשרת ימי תשובה יש לומר בתפילת העמידה 'המלך הקדוש' במקום 'האל הקדוש' ו'המלך המשפט' במקום 'מלך אוהב צדקה ומשפט'. רבי אלעזר חולק ואומר שאם אמר האל הקדוש יצא. עוד אומרת הגמרא שרב יוסף סבר כרבי אלעזר, ורבה סבר כרב, ומכריעה הגמרא שהלכתא כרבה.
== הראשונים ==


הראשונים נחלקו כיצד לפרש את מחלוקת האמוראים ובעקבות כך כיצד לפסוק את ההלכה.
==שיטות הראשונים ==
ה'''רי"ף''' (ו ב) כותב בעקבות מסקנת הגמרא שהלכה כרבה, שדברי ר' אלעזר נדחים לגמרי, ולכן מי שאמר 'האל הקדוש' או 'מלך אוהב צדקה ומשפט' לא יצא ידי חובה וצריך לחזור.<BR/>
'''בעל המאור''' חולק על הרי"ף וסובר שרב ורבי אלעזר לא חולקים כלל, אלא לשניהם צריך לומר לכתחילה המלך הקדוש והמלך המשפט, אך אם לא אמר יצא ואינו חוזר, שכן רב דיבר על הדין לכתחילה שצריך לומר, ור' אלעזר דיבר על הדין בדיעבד, שאם לא אמר יצא. ולכן אין ראיה מן הגמרא שצריך לחזור.


== כותרת שלישית ==
== כותרת שלישית ==

תפריט ניווט