ויקיסוגיה:ויקיסוגיה

ברוכים הבאים לויקיסוגיה - בית ועד לתורה.

מטרתה של ויקיסוגיה היא לרכז במקום אחד את סוגיות הש"ס, בחלוקה לפי נושאים, עם כמה שיותר מקורות חז"ל, ראשונים ואחרונים, ובכך להוות מאגר מידע לספרות הש"ס והפוסקים, ומוקד לימוד משותף לכלל לומדי התורה.

האתר בנוי בשיטת 'וויקי' [כמו בוויקיפדיה], שעל ידה יכול כל אחד להעלות סוגיות לאתר, או להוסיף ולשנות סוגיה קיימת כך שסוגיות בויקיסוגיה כל הזמן מתעדכנות ומשתפרות.
בסופו של דבר, השאיפה היא שכל דף ב'ויקיסוגיה' יציג סוגיה, החל ממקורה בדברי חז"ל ועד לאחרוני זמננו.

כמו כן יש מקום בויקיסוגיה לשאת ולתת בסוגיה מבלי לשנות את הכתוב. לכל סוגיה יש 'דף שיחה', שהוא בעצם בית המדרש של הסוגיה. שם תוכלו להתווכח בלימוד, כדרכה של תורה, בהבנת הפוסקים השונים המובאים בסוגיה, עד שיתבררו הדברים.

למען הסר ספק, אין כוונת האתר להוות ולו במעט, איזשהו תחליף ללימוד המסורתי שמדור דור, אלא רק להיות כלי עזר נוסף, שמטרותיו העיקריות הן שתיים:

א. מפתח מקורות - באופן טבעי כשאדם לומד סוגיה מתעוררות לו שאלות, ויש לו צורך לחפש בספרים התייחסות לשאלתו, אלא שלא תמיד החיפוש הוא פשוט. באתר זה הלומדים כולם כותבים במקום אחד את מה שלמדו וראו בסוגיה, והדבר מאפשר להיעזר אחד בשני, במציאת מקורות רלוונטים, כי מה שראה זה לא ראה זה וכו'. מסיבה זו יש חשיבות גדולה גם לכתיבה בסוגיות שקיימות כבר, בהוספת מקורות, הפניה למקומות נוספים וכד'.
יתרון נוסף למפתח המקורות ב'ויקיסוגיה' על פני מפתחות אחרים, שלכל מקור המובא בסוגיה ניתן לעשות קישור למקום המדוייק בספר, על מנת לפתוח וללמוד בו בפנים, וזאת באמצעות אתרים המיועדים לענין זה, כגון HebrewBooks וכד', כך שבקלות ניתן לבדוק האם מה שכתבו בסוגיה הוא מדוייק.

ב. בית מדרש פעיל - כולנו לומדים את אותה תורה, אותה גמרא, אותם ראשונים ואותם אחרונים, אך יחד עם זאת ישנן מחלוקות בהבנת הדברים, ולפעמים הדברים אף נוגעים להלכה ולמעשה. בויקיסוגיה יש מקום לשאת ולתת בדברים על פי דרכה של תורה, ומתוך בירור מקיף של כמה וכמה תלמידי חכמים תתברר השמועה ותרבה התורה בישראל.

מעבר לזה ישנם מספר יתרונות נוספים לאתר מסוג זה:

  • לכאן אפשר להעלות דברי גדולי ישראל שלא ראו אור, או שספריהם אזלו מן השוק, וכתוצאה מכך אינם נלמדים ותורתם מונחת בקרן זווית. כמו כן דברים שאמרו גדולי ישראל בעל פה ולא נכתבו, יכולים גם הם להיות מועלים לאתר, אם כי צריך שיקול דעת מה מתאים להעלות לדף הסוגיה עצמו, ומה מתאים יותר לכתוב בדף השיחה של הסוגיה.
  • הכותבים באתר יפיקו תועלת בכך שירגילו עצמם לכתיבה תורנית, דבר חשוב כשלעצמו, מה שיכריח אותם גם ללימוד וליבון הסוגיה בצורה מקיפה וכוללת יותר. מלבד זאת, כיוון שהכותב יכול לעקוב אחר השינויים שנעשו בסוגיה שכתב, ואם יש צורך הוא אף מגיב לשינוי, הרי שבכך זה מכריח אותו להישאר כל הזמן בסוגיה, גם כשעבר לסוגיה אחרת, ואף למסכת אחרת, הוא כל הזמן חוזר על הסוגיה, עוקב אחר התפתחותה ומוסיף ללמוד בה.
  • מלבד הקישורים החיצוניים באתר לספרים סרוקים, ישנם קישורים פנימיים בין הסוגיות, כך שאם פוסק שמביא ראיה לדין מסויים מסוגיה אחרת, הרי שניתן לקפוץ אליה באמצעות הקישור הפנימי ולבחון יותר לעומק את הראיה. כמו כן ניתן לעבור בין הקישורים הפנימיים כדי להעמיק את הלימוד בסוגיה, באמצעות לימוד בסוגיות שנוגעות באותו ענין.
  • חלוקת הסוגיות באתר היא לפי נושאים וקטגוריות, מה שמאפשר לימוד באופן ממוקד והיקפי של כל הנושא המבוקש, מפני שכל המקורות באותו נושא נמצאים באותו מקום.


חשוב להדגיש! מכיוון שהאתר נכתב ע"י הציבור, אין לסמוך על הדברים הכתובים בו לגבי שאלות הלכתיות, אלא יש ללמוד את הדברים ממקורם, ולנהוג על פי מורי ההוראה או ספרי ההלכה המוסכמים.


אתם מוזמנים להיות שותפים לכתיבה באתר, ובכך להעצים את הלימוד שלכם, לשפר את יכולת הכתיבה וההבנה של הסוגיה, ואף לזכות את הציבור.

גם באתר זה נאמנים עלינו דברי חז"ל לא עליך המלאכה לגמור ולא אתה בן חורין להיבטל ממנה - כתוב מה שלמדת, אח"כ יבואו אחרים ויוסיפו על דבריך.


ויהי רצון שלא יארע דבר תקלה על ידינו ושיהיו כל מעשינו לשם שמים.

לפני שכותבים יש לקרוא את עקרונות העריכה.

חזרה לעמוד ראשי.

תשובות לשאלות נפוצות.